Anticelulit masaža

Profesionalno uradjena anticelulit masaža ne sme da boli i stvara modrice. Anticelulit tretman je prirodni način saniranja zapaljenja potkožnog vezivnog tkiva koje traje decenijama. Genetska predispozicija je glavni faktor nastanka celulita. Imamo vrhunske sportiste koji imaju celulit, kao i pasivne ženske osobe sa povišenom telesnom masom bez ovog zdravstvenog problema.

Psihološkim pritiskom u današnje vreme, modnim shvatanjima, pridaje se sve veći sociopsihološki značaj nego što je to realan zdravstveni problem. Razlika u konstituciji i fiziologiji muškarca i žene je nešto što mi možemo u donekloj meri da ublažimo.

Anticelulitni tretman se sastoji od stroge higijensko – dijetetske mere i svakodnevnih ručnih masaža. Ove masaže se sprovode kod žena u reproduktivnom periodu u zavisnosti od hormonskih dešavanja. Kod žena u menopauzi masaže se obavljaju bez obzira na trajni izostanak menstrualnog ciklusa. Strogi higijensko – dijetetski režim je i kod ovih žena presudno bitan.

Anti celulitPo završenoj menstruaciji, sledećeg dana radimo deset anticelulit masaža u kontinuitetu, svakodnevno. Kako koncetracija estrogenih hormona u krvotoku žene postepeno raste do ovulacije, tako i mi koristimo ovaj zlatni period kad možemo da postignemo maksimalni efekat masažom.

Kad se završi deset tretmana u prvom mesečnom ciklusu čekamo završetak druge i treće menstruacije i nastavljamo sa desetodnevnim masažama. Zatim se pravi pauza uz praćenje razvoja stanja koje smo mi ovim masažama pobudili. Vrlo često dva do tri ciklusa su dovoljna kod blažih oblika celulita. U protivnom ako imamo tvrdokorno i zapušteno stanje neophodno je da se tromesečni ciklus ponovi i opet pratimo razvoj situacije.

Kod onih žena kod kojih imamo apsolutnu indikaciju za plastičnu intervenciju, jer je stepen celulita izuzetno izražen, radimo i treći tromesečni ciklus. Terapijski efekat je i tu zagarantovan.

Higijensko – dijetetski režim života, rada i ishrane se sastoji u dugotrajnom, a može se reći i trajnom korigovanju loših životnih navika. Osoba ne sme da jede suhomesnate proizvode, konzerviranu hranu, da pije kafu i alkohol, puši, beli koncetrovani šećer, soli, gazirana pića…Ali zato je žuti šećer pravilna zamena sladokuscima.

Preporučuje se čaj kukuruzove svile i lista peršuna kao prirodnih diuretika. Dnevna količina unete tečnosti treba da bude 5% telesne mase osobe, npr. 60kg telesne mase je unos oko 3lit tečnosti (profiltrirana voda sa česme, supe,  čajevi prirodno ceđeni sokovi bez šećera…).

Poželjna je lagana fizička aktivnost sa čijim laganim mišićnim kontrakcijama stimulišemo perifernu cirkulaciju na ugroženim mestima tela (teretana je apsolutno zabranjena i ostale intezivne fizičke aktivnosti). Dolaze u obzir lagane šetnje, vožnja bicikle po ravnom, plivanje,…

Izbegavanje psihofizičkog stresa je možda i najvažnija preventiva javljanja i razvijanja celulita.

Ovim holističkim pristupom zalečenja celulita žena u velikoj meri se štedimo stresa hirurškog noža i čuvamo porodični budžet.

Call Now Button